Hamilelik Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?
22 Temmuz 2024

Hamilelik Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Hamilelik Hormonu

Hamilelik hormonu, yumurtalıklardan atılan yumurta hücresinin sperm hücresi ile karşılaşması sonucu gerçekleşen döllenme olayını sağlayan hormondur. Bu hormon, insan koryonik gonadotropini (HCG) olarak da bilinmektedir. HCG, yeni döllenmiş yumurtayı çevreleyen ve daha sonra plasentaya dönüşecek olan hücreler tarafından salgılanmaktadır.

HCG Hormonunun Yapısı ve Görevleri

HCG hormonunun temel olarak alfa ve beta olmak üzere iki alt grubu bulunmaktadır. HCG'nin temel görevi, özellikle gebeliğin ilk üç ayında plasenta hormon üretimine başlayana kadar yumurtalıklarda progesteron hormonu üretiminin devam etmesini sağlamaktır. Bu üç aylık dönem sonrasında plasenta hormon üretimine başlayacak ve gebeliğin devamı için gerekli hormonları salgılayacaktır.

HCG Hormonunun Gebelikteki Rolü

HCG hormonu, gebeliğin var olup olmadığını belirten bir hormondur. Bu hormon önce kanda sonra da idrarda yükseliş gösterir. Döllenmenin gerçekleşmesinden sonraki 6. ya da 8. günden itibaren HCG hormonu kanda yükselir. Birkaç gün sonra idrarda da yükselmeye başlar. Hamilelik oluştuğunda ise HCG hormon değerleri iki katına çıkar. HCG'nin kan düzeyinin iki katına çıkması için geçen süreye "ikiye katlanma süresi" (Doubling time) denir. Hamileliğin ilerleyen aylarında ise HCG hormonundaki değer yavaşlamaya başlar. HCG hormonu, hamileliğin yaklaşık 8. haftasında en yüksek seviyelere ulaşır ve bu haftalardan sonra hızla düşüşe geçer. Gebelikte meydana gelen kusmaların da nedeni olarak HCG hormonu gösterilmektedir.

Gebelik Testleri ve HCG

Gebelik testi, bu hormonun kanda veya idrarda bulunması ile kesinlik kazanır. Beta ünitesi kanda ölçümü yapılan bir hücre olduğu için, kanda yapılan gebelik testlerine Beta HCG testi adı verilir. Gebeliğin kesin haftasını belirlemek için basit bir ultrasona girmek yeterlidir. Benzer şekilde bebeğin canlı olup olmadığı da ultrason ile netlik kazanabilir. Çünkü HCG hormonu değerlerinin yüksek çıkmasının normal gebelik ya da çoklu gebelik dışında da sebepleri vardır. Yumurtalık, mide, pankreas, kalın bağırsak ve karaciğer kanserlerinde de HCG hormonu yüksek çıkabilir. HCG hormonu değerlerinin düşük çıkmasının sebepleri olarak da dış gebelik ya da anne karnındayken bebeğin ölmesi gösterilebilir.

Kandaki HCG Düzeyleri

  • Hamile olmayan kadınlarda: 5 U/L'nin altındadır.
  • 1 haftalık gebelikte: 5-50 U/L arasındadır.
  • 2 haftalık gebelikte: 50-500 U/L arasındadır.
  • 3 haftalık gebelikte: 100-10.000 U/L arasındadır.
  • 4 haftalık gebelikte: 1080-30.000 U/L arasındadır.
  • 6-8 haftalık gebelikte: 3500-115.000 U/L arasındadır.
  • 12 haftalık gebelikte: 12.000-270.000 U/L arasındadır.

İdrardaki HCG Düzeyleri

  • Hamile olmayan kadınlarda: Negatiftir.
  • Hamilelikte: Pozitiftir.

HCG Hormonunun Tıbbi Kullanımı

HCG hormonunun gebelik üzerindeki olumlu etkilerini taklit etmek için üretilmiş HCG hormon iğneleri mevcuttur. Bu iğneler, ilaçla veya kendiliğinden olgunlaşan yumurtayı çatlatmak için uygulanır. Yine bazı durumlarda tüp bebek veya aşılama tedavilerinde 1,500 ünite HCG hormon iğneleri ile gebeliğin devamlılığı amaçlanmaktadır.

Sonuç

HCG hormonu, gebelik sürecinde kritik bir rol oynar ve gebeliğin başlangıcından itibaren önemli işlevler üstlenir. Hem doğal hem de tıbbi olarak kullanılan bu hormon, gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için gereklidir. HCG'nin kandaki ve idrardaki düzeylerinin izlenmesi, gebeliğin sağlıklı bir şekilde seyrettiğinin bir göstergesi olabilir. Bununla birlikte, HCG seviyelerinde görülen anormal değişiklikler, bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğinden, dikkatle izlenmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Boy Uzatan Hormon Nedir?

Boy Uzatan Hormon Nedir?

Dht Hormonu Nedir?

Dht Hormonu Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

Aşk Hormonu Nedir?

Aşk Hormonu Nedir?

Güncel

Büyüme Hormonu Eksikliği Nedenleri?

Büyüme Hormonu Eksikliği Nedenleri?

Güncel

Büyüme Hormonu Nedir?

Büyüme Hormonu Nedir?

Tsh Hormonu Nedir?

Tsh Hormonu Nedir?

Oksitosin Hormonu Özelliği

Oksitosin Hormonu Özelliği

Endorfin Hormonu Görevi ve Özellikleri

Endorfin Hormonu Görevi ve Özellikleri

Adetin 3 Günü Yapılan Hormon Testleri

Adetin 3 Günü Yapılan Hormon Testleri

Prolaktin Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Prolaktin Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Bebeklerde Hormon Testi ve Sonuçları

Bebeklerde Hormon Testi ve Sonuçları

Hormon Bozukluğu Neden Olur?

Hormon Bozukluğu Neden Olur?

Erkekte Fsh Hormonu Kaç Olmalı?

Erkekte Fsh Hormonu Kaç Olmalı?

Zayıflama Hormonu Nasıl Çalışır

Zayıflama Hormonu Nasıl Çalışır