Serotonin Hormonu Nedir?
24 Temmuz 2024

Serotonin Hormonu Nedir?

Serotonin Hormonu

Serotonin, insan beyninde nöronlar arasında iletişimi sağlayan bir tür nörotransmitterdir. İnsanın duygusal durumuna göre seviyesi değişkenlik gösterir; mutluluk, heyecan, zindelik ve canlılık hali serotonin hormonu ile ilişkilidir. Serotonin eksikliği, kişiyi agresif, yorgun ve sıkılgan hissetmesine yol açar. Beynimiz serotonin salgıladığında damarlarımız sertleşir ve daralır, serotonin düzeyi düşünce damarlar genişler. Yapılan araştırmalarda migren ataklarında serotonin düzeyinin yüksek olduğu, atak geçtikten sonra serotonin düzeyinin düştüğü gözlenmiştir.

Serotonin Hormonu Hangi Durumda Yükselir ve Düşer?

İnsanın sıra dışı her hali serotonin düzeyini etkileyebilir. Yorgunluk, açlık, ışık, stres gibi faktörler etkileyici örneklerdir. Kan şekeri düşüklüğü ve stres serotonin düzeyini düşürür. Kusmak, yüksek oksijen almak ve içinde aminler bulunan çikolata, peynir, portakal, domates, acı biber ve süt serotonin düzeyinin yükselmesine neden olur.

Serotonin ve Uyku

Uyku ile serotonin salınımı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Serotonin salgısının yüksekliği uyanık kalmayı desteklerken, düşüklüğü uyuma isteğini artırır. Tabii ki uyku isteği sadece bununla sınırlı değildir; melatonin hormonu ile de bağlantısı vardır. İki hormonun uyumlu çalışması sonucunda uyku saati ayarlanır. Gün ışığının ortaya çıkışı ile serotonin seviyesi yükselir, melatonin seviyesi azalır. Bu denge, bireyin uyanma isteğini ortaya çıkarır.

Serotonin'in Vücudumuza Diğer Etkileri Nelerdir?

Serotonin, kadınların adet dönemlerinde östrojen hormonlarındaki düşüşle birlikte serotonin düzeyini de düşürerek kan damarlarının genişlemesine ve migren ataklarının tetiklenmesine yol açar. Serotonin eksikliği ruhsal durumu doğrudan etkileyerek depresyon ve anksiyete rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu tür rahatsızlıkların tedavisinde serotonin kaybını önleyen ilaçlar kullanılır.

Serotonin Doğal Yollarla Nasıl Artırılır?

Konsantrasyon, ruh halinin kontrolü, odaklanma, uyku döngüsü ve görülen rüyalar serotonin seviyesi ile ilgili faaliyetlerdir. Gün içinde serotonin seviyesinin yüksek olması gerekir. Serotonin düşüklüğünün en önemli nedeni dengesiz ve yetersiz beslenmedir. Aşırı kafein kullanımı, yüksek alkol alımı, diyet yiyecekler ve yapay tatlandırıcılar serotonin üretimini yavaşlatır. Serotonin seviyesini yükseltmek için aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir:

  • Triptofan; 20 temel aminoasitten biri olan triptofan vücudumuz tarafından üretilmez ve eksikliği serotonin düşüklüğüne neden olur. Bunun için inek sütü, pirinç lapası, bezelye, mısır, ceviz, hindi eti, peynir, yoğurt, kırmızı et, yumurta ve kuruyemişler tüketilmelidir.
  • B vitaminleri; serotonin üretimi için gerekli olan B6 vitamini nörotransmitter yapımında da kullanılır. Bunun için ay çekirdeği, ceviz, patates, Brüksel lahanası, siyah pirinç, diğer tahıl ürünleri ve avokado tüketilebilir. Ayrıca B9 ve B12 vitaminleri de benzer hormonal aşamalarda kullanılır. Folik asit açısından zengin besinler tüketerek B9 ve B12 vitaminlerini artırabiliriz; yeşil yapraklı sebzeler ve tahıl ürünleri tüketin.
  • Masaj yaptırmak; kaslardaki gevşeme serotonin seviyesini yükseltir.
  • Kapalı alan dışına çıkmak; güneş ışığında vakit geçirmek serotonin artırımını sağlar. Örneğin, kapalı alandan dışarı çıktığımızda kendimizi bunalımdan kurtulmuş hissederiz; bu durum serotonin salınımının yükselmesi ile ilgilidir.
  • Spor yapmak; spor yaparak kandaki oksijen seviyesini yükseltmek serotonin seviyesini artırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lüteinleştiren Hormon Testi

Lüteinleştiren Hormon Testi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Amh Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Amh Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Serotonin Hormonu Nedir?

Serotonin Hormonu Nedir?

Hormon Tahlili Testi ve Değerleri

Hormon Tahlili Testi ve Değerleri

Hormon Testleri ve Değerleri

Hormon Testleri ve Değerleri

Androjen Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Androjen Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Güncel

Böbrek Üstü Bezi Hormonları Nelerdir?

Böbrek Üstü Bezi Hormonları Nelerdir?

Güncel

Aşk Hormonu Nedir?

Aşk Hormonu Nedir?